Dzisiaj jest: 16.10.2018, imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła

Właściwości i zastosowanie kardamonu w kuchni i apteczce

Dodano: rok temu Czytane: 1264 Autor:

Zastanawiasz się co Ci da kardamon w kuchni i apteczce? Poznaj właściwości i zastosowanie kardamonu by wiedzieć wszystko o tej przyprawie

Właściwości i zastosowanie kardamonu w kuchni i apteczce

Zastanawiasz się jakie właściwości i zastosowanie kardamonu sprawiają, że jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych przypraw na świecie? Podczas gdy Ty tą aromatyczną przyprawę odkryłaś całkiem niedawno? Nic straconego, za chwilę dowiesz się o kardamonie wszystkiego od A do Z
 

Kardamon trochę historii

 
Jest to jedna z najstarszych i najdroższych przypraw na świecie. Jego cena jest niższa tylko od Szafranu. Ze względu na swoją wartość doczekał się gorszej jakości substytutów. Prawdziwy Kardamon pochodzi z rośliny Elettaria cardamomum (L.) czyli kardamonu malabarskiego. Tańsze zamienniki pochodzą z kardamonu nepalskiego lub jawajskiego.
Jako przyprawa znany był już w starożytnym Egipcie i antycznej Grecji. Poza zastosowaniem w kuchni - używany był do odświeżania oddechu, a także jako składnik perfum. Kardamon to także afrodyzjak, który już w starożytności  dodawany był do wielu mikstur miłosnych.
Aktualnie - oprócz zastosowania w kuchni i medycynie wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków, artykułów tytoniowych, wódek i likierów.
 

Właściwości i zastosowanie kardamonu w kuchni

 
Kardamon nadaje niepowtarzalny smak i aromat wszelkiego rodzaju deserom, sosom i sałatkom. Już szczypta kardamonu nadaje ostrości mdłym potrawom. Świetnie poprawia smak takich potraw jak:
  • musy jabłkowe
  • desery owocowe
  • sałatki z owoców
  • naleśniki
  • marcepany
  • pierniki
  • zupy: grochówka, zupa owocowa  i rosół
  • potrawy z mięs i ryb: gulasz, paszteciki, mięsa z rusztu
  • potrawy z dyni i marchwi
  • dodatek do kawy parzonej - do dnia dzisiejszego aromatyzowana kardamonem kawa jest symbolem arabskiej gościnności
 

Właściwości i zastosowanie kardamonu w medycynie naturalnej

 
  • Jest przyprawą bardzo wzmacniającą żołądek - niszczy bakterie odpowiadające za rozwój wrzodów na żołądku
  • Poprawia trawienie białka - zawiera olejki eteryczne pobudzające wytwarzanie kwasów trawiennych
  • Zapobiega rozmnażaniu wirusów
  • Reguluje funkcje układu trawienia
  • Pobudza apetyt - idealna przyprawa dla niejadków
  • Wspomaga wchłanianie pokarmów
  • Leczy zapalenia jamy ustnej - dzięki właściwościom bakteriobójczym
  • Wzmacnia organizm
  • Usuwa bóle przy dolegliwościach reumatycznych
  • Łagodzi schorzenia dróg oddechowych 
  • Udrażnia zatkany nos, łagodzi kaszel
  • Przyspiesza przemianę materii
  • Pomaga pozbyć się toksyn oraz produktów ubocznych przemiany materii z organizmu - stosowany w dietach odchudzająco - oczyszczających
  • Jest afrodyzjakiem - pobudza ukrwienie narządów płciowych, przez co wzmaga i wydłuża erekcję
 
Źródło witamin i minerałów (na podstawie National Nutrient Database for Standard Reference) w łyżeczce zmielonego kardamonu - ok. 2g znajduje się:
 
  • Witamina C – 0.4 mg
  • Tiamina B1– 0.004 mg
  • Ryboflawina B2– 0.004 mg
  • Niacyna B3- 0.022 mg
  • Witamina B6  - 0.005 mg
 
Minerały
 
  • Wapń – 8 mg
  • Żelazo - 0.28 mg 
  • Magnez - 5 mg
  • Fosfor - 4 mg 
  • Potas - 22 mg
  • Cynk - 0.15 mg

 
Jak widzicie - właściwości i zastosowanie kardamonu w kuchni i apteczce są ciekawe i potrzebne - dlatego warto mieć go zawsze pod ręką 

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane