Zastanawiasz się jakie właściwości i zastosowanie kardamonu sprawiają, że jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych przypraw na świecie? Podczas gdy Ty tą aromatyczną przyprawę odkryłaś całkiem niedawno? Nic straconego, za chwilę dowiesz się o kardamonie wszystkiego od A do Z
Kardamon trochę historii
Jest to jedna z najstarszych i najdroższych przypraw na świecie. Jego cena jest niższa tylko od Szafranu. Ze względu na swoją wartość doczekał się gorszej jakości substytutów. Prawdziwy Kardamon pochodzi z rośliny Elettaria cardamomum (L.) czyli kardamonu malabarskiego. Tańsze zamienniki pochodzą z kardamonu nepalskiego lub jawajskiego.
Jako przyprawa znany był już w starożytnym Egipcie i antycznej Grecji. Poza zastosowaniem w kuchni - używany był do odświeżania oddechu, a także jako składnik perfum. Kardamon to także afrodyzjak, który już w starożytności dodawany był do wielu mikstur miłosnych.
Aktualnie - oprócz zastosowania w kuchni i medycynie wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków, artykułów tytoniowych, wódek i likierów.
Właściwości i zastosowanie kardamonu w kuchni
Kardamon nadaje niepowtarzalny smak i aromat wszelkiego rodzaju deserom, sosom i sałatkom. Już szczypta kardamonu nadaje ostrości mdłym potrawom. Świetnie poprawia smak takich potraw jak:
- musy jabłkowe
- desery owocowe
- sałatki z owoców
- naleśniki
- marcepany
- pierniki
- zupy: grochówka, zupa owocowa i rosół
- potrawy z mięs i ryb: gulasz, paszteciki, mięsa z rusztu
- potrawy z dyni i marchwi
- dodatek do kawy parzonej - do dnia dzisiejszego aromatyzowana kardamonem kawa jest symbolem arabskiej gościnności
Właściwości i zastosowanie kardamonu w medycynie naturalnej
- Jest przyprawą bardzo wzmacniającą żołądek - niszczy bakterie odpowiadające za rozwój wrzodów na żołądku
- Poprawia trawienie białka - zawiera olejki eteryczne pobudzające wytwarzanie kwasów trawiennych
- Zapobiega rozmnażaniu wirusów
- Reguluje funkcje układu trawienia
- Pobudza apetyt - idealna przyprawa dla niejadków
- Wspomaga wchłanianie pokarmów
- Leczy zapalenia jamy ustnej - dzięki właściwościom bakteriobójczym
- Wzmacnia organizm
- Usuwa bóle przy dolegliwościach reumatycznych
- Łagodzi schorzenia dróg oddechowych
- Udrażnia zatkany nos, łagodzi kaszel
- Przyspiesza przemianę materii
- Pomaga pozbyć się toksyn oraz produktów ubocznych przemiany materii z organizmu - stosowany w dietach odchudzająco - oczyszczających
- Jest afrodyzjakiem - pobudza ukrwienie narządów płciowych, przez co wzmaga i wydłuża erekcję
Źródło witamin i minerałów (na podstawie National Nutrient Database for Standard Reference) w łyżeczce zmielonego kardamonu - ok. 2g znajduje się:
- Witamina C – 0.4 mg
- Tiamina B1– 0.004 mg
- Ryboflawina B2– 0.004 mg
- Niacyna B3- 0.022 mg
- Witamina B6 - 0.005 mg
Minerały
- Wapń – 8 mg
- Żelazo - 0.28 mg
- Magnez - 5 mg
- Fosfor - 4 mg
- Potas - 22 mg
- Cynk - 0.15 mg
Jak widzicie - właściwości i zastosowanie kardamonu w kuchni i apteczce są ciekawe i potrzebne - dlatego warto mieć go zawsze pod ręką