Sezon na cukinię jeszcze się nie skończył warto więc jeszcze z tego korzystać! Z cukinii można zrobić leczo, placki, a nawet pizzę! Dzisiaj przepisem na pyszne mini pizze bezglutenowe podzieli się z wami autorka bloga Diety i ich sekrety.
Na początek jednak 8 powodów dla których warto jeść cukinię!
Na początek jednak 8 powodów dla których warto jeść cukinię!
8 powodów dla których warto jeść cukinię
1. Cukinia poprawia trawienie
Cukinia wspomaga w problemach trawiennych .
Cukinia ma wysoką zawartość wody. Zawiera również znaczne ilości błonnika, elektrolitów i innych składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego układu trawiennego .
Regularne spożywanie cukinii może również pomóc w zapobieganiu wrzodom i rakowi okrężnicy .
2. Cukinia spowalnia starzenie
Starzenie się wynika z aktywności toksyn, wolnych rodników i stanu zapalnego, na które narażone jest ciało przez lata. Wszystko to może zostać zredukowane przez przeciwutleniacze.
Cukinia jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają pozbyć się wolnych rodników.
3. Cukinia obniża poziom cukru we krwi
Wysoki poziom cukru we krwi i cukrzyca to problemy cywilizacyjne.
Włączając do diety cukinię, zwiększasz spożycie błonnika . Takie zmiany w diecie mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i zwiększyć wrażliwość na insulinę.
4. Cukinia wspiera serce
Cukinia ma niską zawartość tłuszczu i sodu, ale jest bogata w błonnik i potas. To bardzo ważne dla układu krążenia i serca.
5. Cukinia poprawia zdrowie oczu
Cukinia jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, w tym witaminy C, beta-karotenu, manganu, zeaksantyny i luteiny.
Te składniki z kolei mają wpływ na nasz wzrok. Cukinię można użyć do leczenia opuchniętych oczu nakładając na oczy plastry surowej cukinii. Tą czynność warto powtarzać codziennie.
6. Cukinia zwiększa energię
Ponieważ cukinia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, szczególnie kwasu foliowego, ryboflawiny i B6 poprawia nastrój i dodaje energii.
7. Cukinia wspomaga w utracie wagi
Ponieważ cukinia ma niską kaloryczność i wysoką zawartość wody i błonnika, jest świetnym jedzeniem dla osób pragnących zmniejszyć wagę.
8. Cukinia poprawia funkcje tarczycy i nadnerczy
Cukinia zawiera duże ilości witaminy C i polifenoli, składników które wspomagają prace tarczycy.
Mini pizze z cukinii
Mini pizze z cukinii zrobimy w kilka minut. Wystarczy jedna mała cukinia, kilka plasterków wędliny, łyżeczka oleju lub oliwy i mozzarella. Cukinie dokładnie myjemy, kroimy w 1 cm plastry i smarujemy z obu stron olejem. Układamy na blaszce, posypujemy pokrojoną wędliną i serem. Można doprawić ulubionymi ziołami. W piekarniku takie pizze powinny być max 10 minut.
To przekąska idealna dla osób na diecie bezglutenowej.
Smacznego!