Dzisiaj jest: 21.9.2018, imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca

Polskie ciasta - Karpatka

Dodano: 3 tygodnie temu Czytane: 1274 Autor:
Redakcja poleca!

Kto z nas nie zna karpatki? Na próżno szukać osób, którym ta nazwa nic nie mówi. Nikogo też ten fakt nie dziwi, bo to obłędnie smaczne polskie ciasto i często gości na stołach.

Polskie ciasta - Karpatka
Nazwę swą - karpatka - zawdzięcza pofałdowanym warstwom ciasta parzonego, między którymi znajduje się krem waniliowy (rassel), czasem półtłusty krem maślany, a bardzo często budyniowy krem maślany o smaku waniliowym. Karpatka więc, jak pasmo Karpat pofałdowana (stąd jej nazwa), na polskich stołach znana jest od 1972 roku. Takie zapiski znajdujemy już w skrypcie dla studentów filologii polskiej z tego roku.

Mało kto wie, że ten tradycyjny przepis podawany przez ówczesne podręczniki cukiernicze składał się z pierwszej warstwy ciasta kruchego, dalej delikatna warstwa marmolady, na niej krem. Na zakończenie tak jak teraz lądowało pofałdowane ciasto parzone. Kiedyś - pierwszą warstwę kruchą tłumaczono tym, że ciasto znacznie łatwiej można było pokroić. Współczesna karpatka to najcześciej dwie warstwy ciasta parzonego a między nimi spora ilość kremu. Trudno tutaj dyskutować o tym, która wersja smaczniejsza ... Obydwie są niebiańsko smaczne.

Karpatkowa wojna o krem.
Aktualnie w kremach najczęściej wykorzystuje się gotowe półprodukty (budynie, cukier wanilinowy czy gotowe mieszanki mas budyniowych). Pierwszy krem do karpatki w formie instant pojawił się w 1986 r.  Mało kto też wie, że w Polsce toczył się zawzięty spór przez okres prawie 12 lat o opatentowaną recepturę tego kremu między (obecnie) firmami Delecta i  Dr. Oetker. Spór w 2011 roku wygrała (obecna) Delecta.

My jednak zachęcamy do wypiakania karpatek z podstawowych składników. Tak jak to robiono dawniej. To jest prawdziwy smak karpatki. Najnowsze technologie sprawiają, że wypiek domowych ciast nie nastręcza wielu trudności - wykonać go może każdy w domu.
Trafiają się w sieci prawdziwe perełki - przepisy naturalne i tradycyjne. Wystarczy spojrzeć na prosty i szybki przepis na Thermomix (R) z naturalnymi składnikami, a w efekcie ciasto idealne w smaku. Totalna rozkosz dla podniebienia i na sam widok ślinka cieknie ...

Podsumowując - dziś na deser będzie karpatka!
Smacznego!




 
Źródło: Wikipedia
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane