Lubicie słodkości? No ba! A któż ich nie lubi! Słodycze można kupić w każdym sklepie spożywczym, ale jeśli zależy na na tym by było zdrowo, bezglutenowo... warto pokusić się o zrobienie batoników samodzielnie w domu.
Dzisiejszy przepis na batoniki jak popularne Liony poda wam autorka bloga Diety i ich Sekrety.
Dzisiejszy przepis na batoniki jak popularne Liony poda wam autorka bloga Diety i ich Sekrety.
Do przygotowania domowych Lionów potrzebne będą:
1 szkl. daktyli
2 szkl. ryżu preparowanego
1/2 szkl. blendowanych orzechów ziemnych, włoskich wybierz jakie lubisz
6 łyżek masła orzechowego
tabliczka czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
2 szkl. ryżu preparowanego
1/2 szkl. blendowanych orzechów ziemnych, włoskich wybierz jakie lubisz
6 łyżek masła orzechowego
tabliczka czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wylewamy połowę wody i blendujemy daktyle z pozostałą wodą. Do daktyli dodajemy mało orzechowe i orzechy. Dokładnie mieszamy na gładką masę, na koniec dodajemy ryż preparowany. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane formujemy kulki.
Kuki odstawiamy na pół godziny do lodówki, by się ładnie uformowały.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżką oleju kokosowego. Obtaczamy kulki w czekoladzie i znowu wstawiamy do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc.
Jeśli kulkom uda się dotrwać do rana, wyśmienicie smakują z kawą lub poranną herbatą. Moje kulki w nocy podjadają myszki ;)
Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na mojego bloga - Diety i ich sekrety