Dzisiaj jest: 18.8.2018, imieniny: Bogusława, Bronisława, Ilony

Bakalie - dlaczego warto jeść?

Dodano: rok temu Czytane: 1227 Autor:

Są ozdobą ciast i deserów, dodają smaku daniom mięsnym. Przeczytaj dlaczego warto jeść bakalie..

Bakalie - dlaczego warto jeść?

Bakalie to suszone owoce, które smakują jak cukiereczki chociaż słodyczami nie są. Dietetycy polecają jeść bakalie gdy mamy ochotę na coś słodkiego, chociaż to nie znaczy, że bakalie są mniej kaloryczne. Mają jednak wiele cennych dla organizmu składników, których w cukierkach nie ma!

Suszone owoce jadamy najczęściej w czasie świąt. Babka z bakaliami, mazurek, mięso w bakaliach... jednak czy myślimy wtedy o walorach zdrowotnych? Bakalie mają bardzo dużo cukru, ale są to cukry naturalne. Dzięki temu dają nam porządny zastrzyk energii na cały dzień.

 

Bakalie - walory zdrowotne

Bakalie jedzone regularnie wspomagają organizm i leczą niektóre dolegliwości.

1. Bakalie zapobiegają zaparciom - błonnik zawarty w bakaliach pobudza perystaltykę jelit i działa niczym miotełka usuwająca resztki jelitowe. Osoby mające problemy z zaparciami powinny codziennie zjeść porcję bakalii. Najlepsze na zaparcia są suszone figi - zawierają bowiem mnóstwo kwasów owocowych pomocnych przy schorzeniach wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.

2. Bakalie poprawiają metabolizm - oprócz pomocy w zaparciach bakalie pomagają przyspieszyć przemianę materii. Jeśli jesteś na diecie i chcesz przyspieszyć metabolizm sięgnij po suszoną papaję - jest w tym najlepsza!

3. Bakalie chronią przed zarazkami - jedzone regularnie bakalie znacząco podnoszą odporność. Teraz jest najlepszy czas na to by zadbać o siebie! Sezon jesienno-zimowy zaczął już zbierać żniwa w postaci pierwszych wstrętnych choróbsk! Jedzcie bakalie!



4. Bakalie są przyjazne dla serca - zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy co sprawia, że wspierają serce i układ krążenia. Mało tego! Bakalie regulują poziom cholesterolu. Warto także wiedzieć, że bakalie dzięki antyutleniaczom przeciwdziałają niektórym nowotworom.

5. Bakalie pomagają zachować młodość - są zdrową przekąską dla kobiet w okresie menopauzy. Bakalie zawierają bor, pierwiastek który reguluje poziom estrogenów oraz wzmacnia kości, zapobiegając osteoporozie. Nie trzeba chyba przypominać o tym jak ważna jest równowaga hormonalna - szczególnie u kobiet? Zmarszczki, otyłość, problemy z zajściem w ciążę - to tylko wierzchołek góry lodowej - dbajmy więc o równowagę hormonalną!

6. Bakalie pielęgnują cerę - są źródłem beta-karotenu, który odgrywa ważną rolę w procesach naprawczych skóry i wzmacnia włókna kolagenowe.

7. Bakalie urozmaicają potrawy - suszone owoce to nie tylko doskonała przekąska, która świetnie zastępuje słodycze. Bakalie bardzo fajnie komponują się z serami żółtymi i pleśniowymi. Są niezastąpionym składnikiem sałatek owocowych, kompotów, mieszanek musli. Wzmacniają smak potraw mięsnych (szczególnie dziczyzny, drobiu i wieprzowiny), a nawet ryb (np. karp po żydowsku, śledzie korzenne)

ZANIM KUPISZ!

Zanim kupisz suszone owoce musisz wiedzieć, że susz owocowy jest bardzo często konserwowany dwutlenkiem siarki. W małych ilościach nie jest on toksyczny, ale nadmiar może wywołać reakcje alergiczne i bóle głowy. Sprawdzaj skład na etykiecie i wybieraj owoce niesiarkowane. Są zwykle dużo ciemniejszej barwy i kosztują więcej niż pozostałe, które leża na tej samej półce.

 

Które owoce suszone warto jeść?

Daktyle
Są bogate w witaminy A, C, E i kwas foliowy. Suszone można jadać od tak jako przekąskę albo dodawać do tortów, tart i serników. Ostatnio popularne stały się też daktylowe batony lub spody do ciast -  owoce są po prostu miksowane z mąką kokosową.

Skórka pomarańczowa
Najczęściej używana do wypieku babek, keksów, ciast świątecznych. Smażona jest w słodkim syropie albo suszona. Nadaje wypiekom piękny, cytrusowy zapach, ale też doskonale komponuje się z lukrem, makiem czy czekoladową polewą.

Rodzynki
Chyba najpopularniejsze z owoców suszonych. Rodzynki są bogate w błonnik, żelazo, cynk i magnez. Doskonale komponują się z każdym ciastem i deserem, ale co ciekawe podobnie jest z niemal każdym rodzajem mięsa pieczonego.

Papaja
Papaja staje się coraz bardziej popularnym owocem. Można ją już kupić nawet na straganach targowych. Ma sporą dawkę przeciwutleniaczy: beta-karotenu i witaminy C. 

Figi
Figi dodają energii i są niemal uzależniające. Wystarczy, że zaczniesz jeść jedną, ani się obejrzysz, zjadłaś wszystkie! Idealne w duecie z serami, wieprzowiną, indykiem oraz jako dekoracja do ciast.
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane