Prawdą jest, że staliśmy się świadomymi konsumentami, którzy przed zakupem jakiegoś produktu czytają etykiety i analizują skład. Wynika to z faktu, że obecnie nie tylko w sklepach stacjonarnych, ale również i internetowych, jest cała masa produktów spożywczych. Jak wybrać te najlepsze dla naszego zdrowia, najbardziej wartościowe? Wciąż jest grupa konsumentów, którzy kierują się jedynie ceną. Jednak zdajemy sobie sprawę, że cena musi iść w parze z jakością. Żywność ekologiczna jest zdrowsza, bardziej odżywcza i niewątpliwie smaczniejsza. Biosklep jest jednym z tych miejsc w internecie, gdzie można znaleźć jej spory wybór w konkurencyjnych cenach. Stali klienci wiedzą, że w Biosklepie kupią dobrej jakości produkt, a jeśli szukają mąk bezglutenowych, to tutaj jest ich naprawdę dużo.
Bezglutenowa mąka Teff
Mąka Teff jest znana i używana w kuchni afrykańskiej już od kilku tysięcy lat. To z niej wypieka się tradycyjne pieczywo. W polskiej kuchni również można ją stosować do wypieku ciast, pieczywa i naleśników. Jest to produkt naturalnie bezglutenowy, dzięki czemu bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu oraz celiakią.
Jeśli nie musisz ograniczać glutenu w swojej diecie z uwagi na problemy zdrowotne, a po prostu chcesz jeść zdrowiej i smaczniej, to zdecydowanie powinieneś spróbować mąki Teff. Jak w każdym zbożu, tutaj również znajdziesz naturalne źródło błonnika, a do tego minerały takie, jak wapń, magnez i żelazo oraz witaminy z grupy B. Mąka Teff to bogactwo białka oraz cennych aminokwasów, które wzbogacą dietę dzieci, kobiet ciężarnych i matek karmiących, sportowców oraz wszystkich tych, którym nie jest obojętne własne zdrowie.
Nie macie pomysłu na mąkę Teff? Oto gotowy przepis na przepyszne placki ziemniaczane z cukinią, sosem i sałatką.
Mąka owsiana
Mąka owsiana również jest produktem bezglutenowym, który dodatkowo cechuje niska zawartość węglowodanów. Jeśli ograniczasz w swojej diecie ten składnik, to mąka owsiana idealnie nadaje się na zastąpienie zwykłej, pszennej mąki. Taka mąka to cenne źródło witamin z grupy B, a także wszystkich rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Spośród minerałów dominują tutaj mangan, magnez, żelazo, miedź, wapń, potas, cynk, krzem, fosfor i selen. Z tego powodu mąkę owsianą nazywa się produktem o dużej gęstości odżywczej.
Mąka owsiana jest szczególnie polecana osobom z nietolerancją glutenu oraz wszystkim tym, którzy mają problemy z układem krążenia. Zawiera ona niewielkie ilości sodu, dlatego jest zdrowa i bezpieczna dla osób cierpiących na takie schorzenia. Tym samym, regularne jej spożywanie stanowi doskonałą profilaktykę w chorobach serca, jak zawał czy choroba wieńcowa. Rozpuszczalny błonnik, którego jest całkiem sporo w mące owsianej, skutecznie obniża cholesterol i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.
Przepyszna szarlotka z lodami na bazie bezglutenowej mąki owsianej - paluszki lizać!
Mąka kasztanowa
Kasztanowa mąka bezglutenowa stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłej mąki, ponieważ nadaje potrawom nie tylko oryginalny smak, ale również teksturę. Produkowana jest z kasztanów jadalnych, które w Polsce wciąż stanowią egzotyczne urozmaicenie. Dzięki mące kasztanowej można uzyskać plastyczności ciasta, która jest tak pożądana w diecie opartej na produktach bezglutenowych.
Mąka kasztanowa zawiera spore ilości błonnika i białka, a przy tym w gotowych daniach nadaje orzechowy smak. Działa ona korzystnie na perystaltykę jelit i wzbogaca dietę w witaminy z grupy B, A, C, E, magnez, fosfor, potas, miedź. Z uwagi na sporą zawartość polifenoli, stanowi doskonałe źródło antyoksydantów, tak niezbędnych w zdrowej diecie. Z powodzeniem można jej używać do potraw wytrawnych, jak i słodkich wypieków.
Myślicie, że z mąki kasztanowej można upiec tylko słodkości? Oto przepis na placek ziemniaczany w wersji wytrawnej.