Dzisiaj jest: 22.11.2024, imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka

Insulinooporność, cukrzyca, dieta. Oto najlepszy chleb niskowęglowodanowy

Dodano: 3 lata temu Czytane: 1959 Autor:
Redakcja poleca!

Węglowodany są ważne! Szczególnie dla cukrzyków. Sprawdź jak przygotować chleb niskowęglowodanowy.

Insulinooporność, cukrzyca, dieta. Oto najlepszy chleb niskowęglowodanowy

Osoby cierpiące na schorzenia typu insulinooporność, cukrzyca, czy przebywające na diecie doskonale wiedzą jak ważne jest liczenie węglowodanów w posiłku. Węglowodany to potocznie mówiąc cukry, które dostarczają naszemu organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. To tak jak paliwo do samochodu, żeby pojechał, trzeba zatankować. Tak samo i nasz organizm. Jednak tak samo jak w przypadku paliwa, ważne co zatankujemy. Węglowodany powinny być dostarczane w odpowiedniej ilości do naszego organizmu. Ważne jest to, jakie węglowodany spożywamy, zwłaszcza gdy borykamy się ze schorzeniami takimi jak cukrzyca, czy jesteśmy na diecie.  Węglowodany możemy podzielić na proste i złożone. 

Proste węglowodany to glukoza, fruktoza, galaktoza. Cukry proste występują zatem w owocach, sokach, słodyczach, miodzie. Cukry proste trawimy szybciej, co w konsekwencji powoduje nagły skok i następnie szybki spadek stężenia glukozy we krwi. Doskonale wiedzą o tym osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ w przypadku nagłego spadku cukru sięgają po cukierka, owoc, sok lub cukier. W sklepach dostępna jest także glukoza w kostkach lub żelu, by szybko podnieść poziom cukru we krwi. 

Cukry złożone to węglowodany, które rozkładają się po spożyciu na cukry proste, a następnie są dopiero wchłaniane do krwiobiegu. Cukrami złożonymi są ziemniaki, ryż, kasze, mąka, makarony. Im więcej w produktach tych błonnika, tym wolniej cukry ulegają rozkładowi w organizmie, a to znaczy mniejsze skoki cukru we krwi. Dlatego mając do czynienia z węglowodanami złożonymi, warto wybierać ich zdrowsze, wyżej błonnikowe zamienniki. Na przykład zamiast ryżu białego, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty zamiast pszennego, mąkę im wyższy typ, tym lepiej. 

Węglowodany są ważne w organizmie każdego człowieka, jednak ich podaż powinna być adekwatna do zapotrzebowania każdego człowieka. 

Produkty low carb.


Na co dzień, rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym czy akurat zjadamy cukry proste, czy złożone, albo ile w tym wszystkim jest błonnika. Natomiast z całą pewnością warto, a już na pewno robią to osoby, którym zależy na prawidłowym poziomie cukru we krwi. Dlatego osoby z insulinoopornością, które muszą uważać na dietę bogatą w węglowodany, czy diabetycy, którzy mają świadomość jak dobrze zbilansowana dieta, jest ważna dla ich zdrowia i jak świadoma powinna być ta dieta, sięgają często po produkty niskowęglowodanowe. Bardzo fajną alternatywą dla pieczywa jest chleb keto low carb. 

 

Chleb low carb - przepis




Keto Multi Mix to mieszanka mąk z pestek dyni, siemienia lnianego, kokosowej. Do tego jest w niej błonnik z cykorii i babki jajowatej. W składzie zero cukru, zero glutenu, a więc doskonałe dla osób z celiakią lub cierpiących na nietolerancję glutenu. 

Wykonanie chleba jest niezwykle proste. Wystarczy mieszankę mąk (250 g) połączyć z ciepłą wodą (1 i ½ szklanki). Wymieszać energicznie drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do foremki. Rekomendowana to 21x11cm. Wygładzić łyżką powierzchnię ciasta i upiec. Chleb piecze się godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem. W całym chlebie jest tylko 12 g węglowodanów.  

Do tego chleb nie wysycha, na drugi dzień jest tak samo miękki jak po upieczeniu i bardzo dobrze smakuje. Niewiele pracy i zdrowa przekąska gotowa.



Dziękujemy Bezgluten za możliwość przetestowania tego produktu.

Źródło: https://bezgluten.pl/
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***