Najlepszy przepis na pierniczki śiąteczne? Zapewne każda mama ma swój ulubiony. Chyba powoli warto wygrzebać przepis na pierniczki z przepisownika, bo idą święta!
Historia piernika sięga Starożytności. Wtedy to bardzo popularne były ciasteczka smarowane miodem zwane miodownikami. Po upadku imperium rzymskiego tradycja ta uległa zapomnieniu. Dopiero w Średniowieczu miodowniki z przyprawami wg antycznych receptur zaczęły się pojawiać w zakonach. Wraz z rozwojem miast pojawiły się wyspecjalizowane cechy piekarskie.
Dzisiaj pierniczki są symbolem świąt. Uwielbiają je dzieci, smakują dorosłym, mało kto nie lubi pierniczków! Chociaż do świąt zostało jeszcze 4 tygodnie to możemy już powoli myśleć o świątecznych wypiekach. Szczególnie, że pierniczki smakują najlepiej jeśli trochę poleżą.
Jeśli ty też jesteś pierniczkowym potworkiem sprawdź nasz przepis.
Historia piernika sięga Starożytności. Wtedy to bardzo popularne były ciasteczka smarowane miodem zwane miodownikami. Po upadku imperium rzymskiego tradycja ta uległa zapomnieniu. Dopiero w Średniowieczu miodowniki z przyprawami wg antycznych receptur zaczęły się pojawiać w zakonach. Wraz z rozwojem miast pojawiły się wyspecjalizowane cechy piekarskie.
Dzisiaj pierniczki są symbolem świąt. Uwielbiają je dzieci, smakują dorosłym, mało kto nie lubi pierniczków! Chociaż do świąt zostało jeszcze 4 tygodnie to możemy już powoli myśleć o świątecznych wypiekach. Szczególnie, że pierniczki smakują najlepiej jeśli trochę poleżą.
Jeśli ty też jesteś pierniczkowym potworkiem sprawdź nasz przepis.
Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200g cukru trzcinowego nierafinowanego (od biedy może być biały cukier puder)
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 200g miodu (płynnego)
- 120g masła
- 1 jajko
Przygotowanie pierniczków sposobem tradycyjnym:
Masło posiekaj nożem, dodaj mąkę i cukier. Gdy te składniki dokładnie się ze sobą wymieszają dodaj pozostałe produkty z listy. Po dokładnym wymieszaniu powinna ci wyjść duża kulka ciasta. Teraz już wystarczy ją rozwałkować i wycinać kształty foremkami. Pierniczki pieczemy około 10 min. w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu pierniczki będą twarde, ale nie martw się taki ich urok. Dopiero po 2-3 dniach pierniczki nabierają wilgoci i nadają się do zjedzenia.
Do dekoracji pierniczków zaproś dzieci, na pewno będzie to dla nich wielką frajdą! Lukier zrobisz mieszając cukier puder z taką ilością wody, by powstała niezbyt gęsta pasta. Lukier możesz barwić barwnikami spożywczymi gotowymi ze sklepu lub użyć wyobraźni i np. dodając odrobinę soku malinowego uzyskać kolor czerwony, a szczyptę kurkumy – żółty.
Przygotowanie pierniczków w Thermomiksie wg Kiełków Smaku
1. W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. ( 10 sek. | obr. 6 ) Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(30 sek. | obr. 6-8)
2. Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.
3. Z ciasta formuj placki (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.
4. Pieczemy ok. 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).
5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.
Doskonałe w smaku!
Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.
Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).
Wskazówki:
# Ciasto nadaje się doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.
# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.
- 500g mąki pszennej
- 200g cukru trzcinowego nierafinowanego (od biedy może być biały cukier puder)
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 200g miodu (płynnego)
- 120g masła
- 1 jajko
Przygotowanie pierniczków sposobem tradycyjnym:
Masło posiekaj nożem, dodaj mąkę i cukier. Gdy te składniki dokładnie się ze sobą wymieszają dodaj pozostałe produkty z listy. Po dokładnym wymieszaniu powinna ci wyjść duża kulka ciasta. Teraz już wystarczy ją rozwałkować i wycinać kształty foremkami. Pierniczki pieczemy około 10 min. w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu pierniczki będą twarde, ale nie martw się taki ich urok. Dopiero po 2-3 dniach pierniczki nabierają wilgoci i nadają się do zjedzenia.
Do dekoracji pierniczków zaproś dzieci, na pewno będzie to dla nich wielką frajdą! Lukier zrobisz mieszając cukier puder z taką ilością wody, by powstała niezbyt gęsta pasta. Lukier możesz barwić barwnikami spożywczymi gotowymi ze sklepu lub użyć wyobraźni i np. dodając odrobinę soku malinowego uzyskać kolor czerwony, a szczyptę kurkumy – żółty.
Przygotowanie pierniczków w Thermomiksie wg Kiełków Smaku
1. W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. ( 10 sek. | obr. 6 ) Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(30 sek. | obr. 6-8)
2. Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.
3. Z ciasta formuj placki (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.
4. Pieczemy ok. 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).
5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.
Doskonałe w smaku!
Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.
Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).
Wskazówki:
# Ciasto nadaje się doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.
# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.