Dzisiaj jest: 19.4.2024, imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

Domowe przetwory, czyli smak lata zamknięty w słoiku

Dodano: 2 lata temu Czytane: 1847 Autor:

Domowe przetwory możesz przygotować samodzielnie w domu, by cieszyć się smakami lata przez całą zimę.

Domowe przetwory, czyli smak lata zamknięty w słoiku
Domowe przetwory mają wiele zalet, a najważniejszą z nich jest to, że są smaczniejsze i zdrowsze od gotowych, kupowanych w sklepie. Mają one prosty skład i są wolne od wszelkich sztucznych dodatków i konserwantów. Dodatek przypraw i cukru kontrolujesz samodzielnie, a uzyskany smak i aromat owoców i warzyw dokładnie odpowiada Twoim gustom. We własnej kuchni możesz przygotować nie tylko dżemy i konfitury, ale również soki, przetwory warzywne, kiszonki, przeciery, sosy. Przetwory domowe pozwalają cieszyć się w zimie smakiem i aromatem lata, dzięki owocom i warzywom zamkniętym w słoiku.
 

Kiszonki dla zdrowia i odporności


Kiszone ogórki czy kapusta to nie tylko idealny dodatek do obiadu, ale również bogactwo zdrowia i witamin, które wspomagają naturalną odporność organizmu, regulują procesy trawienia i dostarczają naturalnej witaminy C w najlepiej przyswajalnej postaci.

Do przygotowania kiszonej kapusty czy ogórków wystarczy beczka plastikowa wykonana z lekkiego tworzywa sztucznego. Dzięki temu, że posiada ona szeroką zakrętkę, bez problemu można ją utrzymać w czystości, jak również korzystanie z niej jest bardzo wygodne. Szczelna zakrętka pozwala na utrzymanie higienicznych warunków kiszenia.

Do kiszenia potrzebne będą Ci ogórki, koper, chrzan, czosnek i ulubione przyprawy. Do beczki włóż ogórki, następnie dodaj wszystkie inne warzywa, a zalewę przygotuj z dodatkiem przypraw. Zalej ogórki tą mieszanką, zakręć szczelnie beczkę i odczekaj, aż warzywa się ukiszą. Teraz już możesz cieszyć się ich smakiem i aromatem.

Podobnie możesz przygotować kiszoną kapustę. Poszatkuj odpowiednią ilość kapusty, dodaj tartą marchewkę i sól. Koniecznie przyciśnij z góry kiszonkę kamieniem dociskowym i odczekaj, aż kiszenie dobiegnie końca. Tak przygotowane kiszonki są znacznie zdrowsze i smaczniejsze, niż gotowe, kupione w sklepie.

Do kiszenia możesz również zastosować garnek kamionkowy, choć najlepiej się on sprawdza do przygotowywania ogórków małosolnych. Wykonany z ceramiki wypalanej w temperaturze 1200 stopni Celsjusza pozwala na przygotowanie przetworów bez konieczności dodawania konserwantów. Proces fermentacji przebiega w nim samoczynnie, a tak przygotowane ogórki małosolne są bardzo wartościowe i smaczne.

 

Dżemy, konfitury, soki


Z owoców zebranych w lecie można przygotować wiele przetworów, które w zimie będą rozpieszczały smakiem nasze podniebienia. Do przygotowania soków z dowolnych owoców niezbędny jest sokownik wykonany ze stali nierdzewnej. Do sokownika wystarczy wsypać opłukane owoce i zasypać je odpowiednią ilością cukru. Pod wpływem pary wodnej z owoców pozyskiwany jest sok pełen witamin i minerałów. Taki sok zamknięty szczelnie w szklanej butelce z przyjemnością wypijesz w zimie.

Do przygotowania dżemów i konfitur owoce trzeba uprzednio przygotować. Drylowanie wiśni czy śliwek nie należy do przyjemności, jeśli robisz to rękami. Pracę tę znacznie ułatwiają drylownice, dzięki którym zaoszczędzisz swój czas na przygotowanie owoców.

Z owoców można przygotować również lemoniadę lub domowy kompot, który idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Umieszczony w szklanym słoju z kranem nie tylko estetycznie wygląda, ale również łatwo się dozuje. Wystarczy odkręcić kranik, podstawiając uprzednio pod niego szklankę i nalać odpowiednią ilość soku. Taki słój doskonale sprawdzi się na co dzień, jak również na domowe przyjęcia. Wszelkie przetwory z warzyw i owoców dobrze jest przechowywać w szklanych naczyniach, co gwarantuje, że żadne szkodliwe reakcje nie wystąpią, zagrażając naszemu zdrowiu.

 

Przecierane i suszone


Niebawem rozpocznie się sezon na leśne wędrówki w poszukiwaniu grzybów. Choć są one uważane za ciężkostrawne, to nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Grzyby bowiem dostarczają nam cennych witamin i minerałów, a przy tym pozwalają na przygotowanie wielu smacznych potraw. Można je marynować oraz suszyć i do tego przyda nam się suszarka do żywności. Można w niej suszyć nie tylko grzyby, ale również owoce i warzywa. Suszarka ta pozwala na przetwarzanie żywności w niskiej temperaturze, co z kolei pozwala na zachowanie witamin, minerałów i enzymów w wysuszonym produkcie.

Wysuszone grzyby można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku bardzo długo. Przydadzą się one w zimie, a zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wówczas przygotowana z ich dodatkiem kapusta wigilijna, uszka z kapustą i grzybami czy też barszcz czerwony ucieszą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Nic nie nadaje takiego smaku i aromatu, jak leśne grzyby, dlatego korzystajmy z tego dobrodziejstwa jak najczęściej.

Najchętniej przetwarzanym warzywem jest niewątpliwie pomidor. Możemy z niego przygotować domowy sok pomidorowy, przecier, a nawet ketchup. Do każdego z tych przetworów będziemy musieli pomidory przecierać, co jest praco- i czasochłonne. Można jednak sobie to zadanie ułatwić, jeśli posiada się specjalną maszynkę do przecierania. To proste urządzenie jest łatwe w użyciu i nie wymaga dużego nakładu siły. Z powodzeniem można w nim przecierać również owoce i warzywa. Tak przygotowane przeciery są zdrowe i pożywne, a tego nie znajdziesz w produktach gotowych ze sklepowej półki.
Źródło: https://www.domowaspizarnia.pl/, pixabay
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***