Dzisiaj jest: 19.4.2024, imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

Ciastko z budyniem – ratunek w kryzysowej sytuacji

Dodano: 2 lata temu Czytane: 1529 Autor:

Masz ochotę na coś słodkiego już i natychmiast? A może nieoczekiwani goście są już w drodze? Pora na ekspresowe ciastko, które zrobisz w kilka minut!

Ciastko z budyniem – ratunek w kryzysowej sytuacji
Ile razy było tak, że naszła Cię ochota na słodycze i chciałeś je zjeść praktycznie od razu? A ile razy zdarzyło się tak, że nieoczekiwani goście zadzwonili, że będą za pół godziny? Takie kryzysowe sytuacje wymagają ekspresowego działania. To ciastko z budyniem zrobisz w kilka minut z kilku prostych składników, a po niespełna godzinie jest już gotowe do zjedzenia. Delikatnie kremowe, pyszne, idealne do kawy.
 

Ciastko z budyniem


Do przygotowania tego ciastka potrzebujesz zaledwie: herbatników, 2 budyni waniliowych, 600 ml mleka i 15 gram masła. Czy to nie brzmi cudownie? Takie składniki każdy z nas ma zawsze w domu, a jeśli nie, to od dziś to na pewno się zmieni.

Budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu. Muszą one zrobić się bardzo gęste, to ważne, aby dobrze trzymały się herbatników. Kiedy zdejmiesz już z ognia ugotowany budyń, ale nadal jest on gorący, to dodaj do niego masło i mieszaj, aż się ono rozpuści.

W foremce wyłóż herbatniki. U mnie jedna warstwa ma 16 herbatników, na które wykładam ciepły jeszcze budyń. Na budyń wykładam kolejną warstwę herbatników i dobrze je dociskam. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na około godzinkę. W tym czasie budyń stygnie i gęstnieje, a herbatniki robią się cudownie miękkie.

To ekspresowe ciastko szybko się robi i równie szybko jest gotowe do zjedzenia. Bez problemu kroi się na kawałki. Wygląda bardzo elegancko, a wedle uznania można jeszcze je upiększyć cukrem pudrem, owocami lub jadalnymi kwiatami. Co tylko przyjdzie Ci do głowy!

Moja wskazówka: Herbatniki mogą być bezglutenowe lub zwykłe. Budyń wybierz w ulubionym smaku – śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Zamiast cukru do budyniu możesz dodać erytrol lub ksylitol. Mleko krowie do przygotowania budyniu możesz zastąpić napojem roślinnym.

Modyfikuj ten prosty przepis wedle uznania i znajdź swoją ulubioną wersję tego pysznego ciastka.

Smacznego!


Zdjęcie
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***