Dzisiaj jest: 18.12.2024, imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury

Jak zrobić najlepsze naleśniki bezglutenowe?

Dodano: 2 lata temu Czytane: 1665 Autor:

Jesteś na diecie bezglutenowej? Koniecznie sprawdź te przepisy!

Jak zrobić najlepsze naleśniki bezglutenowe?
Każdy, kto jest na diecie bezglutenowej bardzo dobrze wie, że zarówno naleśnki jak i pierogi bezglutenowe są prawdziwym wyzwaniem. Trudno o dobry przepis. Mąki bezglutenowe są suche i brakuje im tego składnika wiążącego, dlatego naleśniki wychodzą suche i łamliwe, a pierogi rozpadają się podczas gotowania.

Jednak są sposoby na zrobienie naleśników, które nie będą ani suche, ani łamliwe. I wcale nie będziesz do nich potrzebować specjalnego miksu mąk. Sprawdź przepisy, jakie przygotowała dla ciebie dzisiaj Autorka bloga Diety i ich sekrety

 

Naleśniki bezglutenowe z dwóch mąk


Do tego przepisu użyjemy dwóch mąk: ziemniaczanej i ryżowej. To połączenie sprawi, że naleśniki będą mięciutkie i elastyczne. Chociaż po wymieszaniu wszystkich składników może ci się wydawać, że masa jest zbyt wodnista, jednak po wylaniu jej na patelnię, wszystkie twoje wątpliwości znikną! Nie bój się! Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, że będą to twoje ulubione naleśniki!

Składniki na około 12 naleśników:

pół szklanki mąki ryżowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mleka (może być roślinne)

pół szklanki wody

2 jajka

łyżka oleju

Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Wylewamy na dobrze ciepłą patelnię. Jeśli będziesz smażyć grubsze naleśniki, wyjdzie Ci mniej niż w przepisie. Te naleśniki spokojnie wytrzymują do następnego dnia i nie będą ani suche, ani popękane pod warunkiem, że przechowasz je pod przykryciem.

SPRAWDŹ PRZEPIS NA NAJLEPSZE KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI!



Kolejny przepis to przepis na naleśniki na słodko. Nadaje się do tych, które napełnisz dżemem, serem, owocami. Chociaż z jednej porcji wychodzi jedynie 2-4 naleśniki, w zależności od wielkości patelni), to warto je wypróbować przynajmniej raz.

 

Naleśniki bezglutenowe na budyniu


1 jajko

1 budyń (najlepiej waniliowy lub śmietankowy)

100 ml mleka (może być roślinne)

Wszystkie składniki mieszamy mikserem i gotowe. W tego przepisu powinno wyjść 4 małe naleśniki, lub dwa duże. Są bardzo smaczne i elastyczne.

Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów na bezglutenowe dania, zapraszamy na stronę DS.
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***