Ciasto francuskie jest nie tylko ogólnodostępne, ale po upieczeniu jest cudownie lekkie i delikatnie chrupiące, co sprawia, że staje się ono doskonałym materiałem do tworzenia słodkich deserów i wytrawnych przekąsek. Dziś mamy dla Was propozycję przygotowania pysznej przekąski na drugie śniadanie. Wykonasz ją z trzech prostych składników w dosłownie 20 minut. Takie jeszcze ciepłe rogaliki z płynną czekoladą w środku to idealna słodka przekąska na dobry początek dnia.
Rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowym
Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz jedynie: gotowego ciasta francuskiego, tabliczki ulubionej czekolady i jednego jajka.
Ciasto francuskie kroisz na 6 trójkątów i na każdy z nich wykładasz po 3 kostki czekolady. Każdy trójkąt zawijasz na kształt rogalika i układasz na blaszce na papierze do pieczenia.
Roztrzepujesz jajko w salaterce i smarujesz nim każdy rogalik.
Tak przygotowane rogaliki pieczesz w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu. Dzięki temu rogaliki ładnie wyrosną.
I gotowe!
Do przygotowania tej słodkiej przekąski możesz użyć dowolnej czekolady, a dodatkowo możesz dodać do środka drobno posiekane orzechy, co sprawi, że rogaliki będą jeszcze smaczniejsze.
Taka przekąska sprawdzi się na drugie śniadanie, jak również na przyjęcie. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe rogaliki, ale kiedy całkiem przestygną, to nie tracą na swoim smaku.
Życzymy smacznego!