Dzisiaj jest: 18.11.2024, imieniny: Klaudyny, Romana, Tomasza

Szarlotka bezglutenowa

Dodano: 2 lata temu Czytane: 1790 Autor:

Wszyscy uwielbiają szarlotkę, a nasz przepis nie tylko nie zawiera glutenu, ale również ma obniżoną wartość kaloryczną dzięki erytrolowi.

Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka to smak jesieni, smak dzieciństwa, bo przecież wszystkie mamy piekły kiedyś dla swoich pociech to cudowne ciasto. W naszej wersji przepisu nie ma glutenu, a cukier zastąpiliśmy erytrolem, dzięki czemu można delektować się tym rarytasem bez obaw o obwód talii ;-)
 

Szarlotka bezglutenowa


Składniki:
  • Półtorej szklanki mąki owsianej
  • Półtorej szklanki mąki ryżowej
  • 100 gram zimnego masła
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki erytrolu
  • 3 jajka
  • Łyżeczka śmietany 18%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 600 ml mleka – może być również roślinne
  • 4 duże jabłka
  • Galaretka truskawkowa lub wiśniowa
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
 
Wykonanie szarlotki:

Do dużej miski wsypuję mąkę ryżową, mąkę owsianą, pokrojone w drobną kostkę masło, dodaję proszek do pieczenia, erytrol, śmietanę i jajka. Całość mieszam rękami, aż wyrobię jednolite ciasto. Dzielę je na dwie części – mniejszą chowam do zamrażarki, większą do lodówki – oczywiście zawinięte w folię.

Teraz gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale zamiast cukru dodajemy 2 łyżki erytrolu. Budyń powinien być dość gęsty, a po ugotowaniu należy odstawić go do ostudzenia.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy odrobinę wody i cynamon. Całość wrzucamy na patelnię i podsmażamy kilka minut, aż jabłka zrobią się miękkie. Ja miałam słodkie jabłka, więc nie dodawałam żadnego słodzidła. Można dodać erytrol wedle uznania.

Kiedy jabłka już zmiękną, dodajemy proszek galaretki – całe opakowanie. I mieszamy przez około 2 minutki. Odstawiamy do przestudzenia.

Teraz wyjmujemy formę do pieczenia. U mnie to była tortownica o średnicy 25 cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Na spód wyłożyłam ciasto z lodówki, pamiętając o tym, by również nieco wyżej wyłożyć nim boki tortownicy.

Następnie wylewam na to przestudzony budyń (nie musi być całkiem zimny, ale żeby nie był gorący). Na budyń wykładam jabłka z galaretką, a na wierzch ścieram na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.

Tak przygotowane ciasto piekę dokładnie 44 minuty w temperaturze 180 stopni na grzaniu góra i dół.

Wedle uznania można posypać upieczoną szarlotkę cukrem pudrem, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta.

Życzymy smacznego!
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***