Dzisiaj jest: 18.12.2024, imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury

Pyszne i świeże warzywa i owoce

Dodano: 2 lata temu Czytane: 1614 Autor:

Warzywa i owoce powinny być podstawą codziennej diety. To bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pyszne i świeże warzywa i owoce
Świeżych warzyw i owoców nigdy dość. To właśnie one powinny być podstawą codziennej diety, ponieważ witaminy i minerały w nich zawarte są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, dobrego samopoczucia i utrzymania nienagannej sylwetki. Bez względu na rodzaj diety, w każdym posiłku powinny znajdować się warzywa i owoce. Przy diecie tradycyjnej powinny one zawsze stanowić połowę talerza czy też porcji posiłku. Weganie i wegetarianie swoje posiłki opierają głównie na warzywach i owocach, wiedząc, jak wiele korzyści z tego płynie. Nawet różnego rodzaju diety eliminacyjne mogą wykluczać mięso, nabiał, pszenicę, jednak zawsze znajdą się warzywa i owoce, które może zjeść każdy, nawet alergik.
 

Warzywa i owoce od lokalnego dostawcy


Osiedlowe bazarki i lokalne warzywniaki są najlepszym miejscem na zaopatrywanie się w świeże owoce i warzywa. Sprawdzony dostawca jest gwarancją wysokiej jakości, jak również świeżości warzyw i owoców, które każdy kupuje niemal codziennie. Robiąc takie zakupy w markecie, nie można mieć pewności, w jakich warunkach były magazynowane, przewożone czy też zabezpieczone na czas długiej podróży z egzotycznych krajów.

Na hali Gwardii w Warszawie i na stronie internetowej https://www.lokalnywarzywniak.pl można kupić świeże, tradycyjne warzywa polskie, jak ziemniaki, marchew, cebula czy czosnek. Trudno wyobrazić sobie smaczną zupę bez włoszczyzny, obiad bez surówki z kapusty czy pora, a kanapkę bez ogórka, sałaty czy pomidora. Zamiast kupować marketowe warzywa i owoce sprowadzane z zagranicy, można zaopatrywać się w polskim warzywniaku w rodzime warzywa i owoce od polskich dostawców, od lokalnych rolników z Mazowsza i innych części Polski. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i owoców w lokalnym warzywniaku można kupić produkty jakości premium, co przekłada się na ich walory smakowe i wartości odżywcze.

 

„Cudze chwalicie, swego nie znacie”


W warzywniaku zawsze można dostać produkty sezonowe, a już od dawna dietetycy biją na alarm, że zajadamy się owocami sprowadzanymi z odległych krajów, zamiast korzystać z naszych rodzimych upraw. W zimie wielu konsumentów zaopatruje się w kiwi, pomarańcze i mandarynki, a znacznie lepsze dla nas w naszej strefie geograficznej będą kapusty, kalafiory i dynie. Nie doceniamy tego, co rośnie naturalnie w naszym klimacie i zmienia się wraz ze zmianą pór roku, a taka żywność jest dla nas najbardziej wartościowa.

W lokalnym warzywniaku jest jeszcze jedna, bardzo ważna grupa produktów, z której należy czerpać całymi garściami w trosce o własne zdrowie. Są to kiszonki, których zalet nie da się wymienić w kilku zdaniach. Mają one ogromny wpływ na zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit, dzięki której cały organizm funkcjonuje bez zarzutu, a odporność jest na wysokim poziomie. W szerokiej ofercie kiszonek można znaleźć ogórki, buraki, kapustę, kalafiory, rzodkiewki, brokuły, fasolkę, szparagi, seler, groszek, kukurydzę, jak również cieszący się ogromną popularnością zakwas z czerwonych buraków. Codzienna porcja kiszonych warzyw to nie tylko cenne witaminy, ale również zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia.
Źródło: pexels, https://www.lokalnywarzywniak.pl
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***