Od wieków oliwa była używana do celów konsumpcyjnych. Niegdyś również służyła jako oświetlenie domu, dodawano ją do leków i kosmetyków. Właśnie na bazie oliwy wytwarzano pierwsze produkty do pielęgnacji. Najbardziej wartościowa jest ta określana mianem extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno. To jednonienasycony olej, który jest bogactwem naturalnych przeciwutleniaczy. Zwykło się zatem uważać, że ludzie, którzy stosują oliwę do wszystkiego i często ją spożywają, są długowieczni. Oliwa ochrania błony wyściełające okrężnicę, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstania nowotworu.
Olej z pestek winogron
Zawiera on największą ilość kwasu linolowego. Obniża poziom złego cholesterolu i podnosi tego dobrego. Chroni przed chorobami serca. Jest dobrym źródłem witaminy E – silnego przeciwutleniacza, dzięki któremu organizm wolniej się starzeje.
Olej z orzechów włoskich
Tłoczony jest na zimno. Uważa się, że jest jednym z najbardziej cennych olejów na świecie. Usprawnia pracę mózgu, przeciwdziała powstawaniu infekcji pasożytniczych oraz grzybiczych. Rekomendowany szczególnie kobietom w ciąży, dzieciom oraz matkom karmiącym.
Olej kukurydziany
Bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E.
Olej sezamowy
Zawiera sporo kwasów nienasyconych, dzięki czemu skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Można w nim znaleźć również witaminy E i K w znacznej ilości.
Olej z pestek dyni
To bogactwo fitosteroli, cynku oraz selenu, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce i leczeniu przerostu prostaty. Poprawia przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz pasożytów.
Olej arachidowy
Zawiera witaminy E i A, nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi, stymuluje układ nerwowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Chroni przed alergenami. Zalecany szczególnie osobom, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów.