Dzisiaj jest: 17.8.2018, imieniny: Anity, Elizy, Mirona

Jak kasza gryczana pomaga schudnąć?

Dodano: 7 miesięcy temu Czytane: 1217 Autor:

Wiedziałaś, że jedząc kaszę gryczaną możesz pozbyć się zbędnych kilogramów? Sprawdź co radzi Autorka popularnego bloga Diety i Ich Sekrety!

Jak kasza gryczana pomaga schudnąć?
Kasza gryczana pomaga schudnąć - wiedzieliście? Kiedy jestem na diecie nie wyobrażam sobie, by nie włączyć do niej kaszy gryczanej. Kasza ta bowiem ma bardzo dużo cennych właściwości. Opowiem o nich w dalszej części artykułu, a na koniec podam wam fajny przepis na kaszę gryczaną, która możecie zrobić na obiad. Zaczynamy? :)
 

Kasza gryczana - dlaczego warto ją jeść

* Kasza gryczana wzmacnia organizm i reguluje trawienie
* Kasza gryczana wzmacnia naczynia krwionośne
* Kasza gryczana obniża poziom cholesterolu
* Kasza gryczana oczyszcza organizm
* Kasza gryczana wpływa korzystnie na przemianę materii
* Kasza gryczana wzmacnia włosy, paznokcie i skórę

I UWAGA!

* Kasza gryczana pomaga schudnąć!

Kasza gryczana jest jedną z fajniejszych kasz jeśli chodzi o właściwości odchudzające. Powstała nawet specjalna dieta gryczana dla miłośników tej kaszy. 
Dieta gryczana polega na jedzeniu głównie kaszy gryczanej przez 1-2 tygodnie przygotowanej oczywiście na różne sposoby. Zwolennicy twierdzą, że można sporo schudnąć na tej diecie, bo nawet do 10 kilo. Jedząc kaszę gryczaną na każdy z 4 posiłków w ciągu dnia zapomnimy co to jest uczucie głodu, bo kasza choć nie zawiera zbyt wiele kalorii - jest bardzo sycąca.

Jedno jest pewne - kasza gryczana doskonale oczyszcza jelita, a poza tym jest cennym źródłem:

- białka, 
- aminokwasów, 
- witamin, 
- mikroelementów (magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, jodu, potasu)


Mam nadzieje, że przekonałam was do jedzenia kaszy :)

Jeśli nie, to zapraszam na mój przepis.

 

Kaszotto z marchewką i groszkiem

Kasza gryczana


Składniki:

sól, pieprz
3 liście kapusty włoskiej
groszek i marchewka 
woreczek kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną gotujemy na małym ogniu wedle przepisu z woreczka. W tym czasie na łyżce masła smażymy na wolnym ogniu marchewkę z groszkiem oraz drobno pokrojone liście kapusty. Gdy kasza się ugotuje, nie odcedzając jej dokładnie dodajemy do warzyw i smażymy pod przykryciem jakieś 7 minut, tak aby odparowała woda.

Taka porcja wystarcza dla 3 osób (dla mnie, męża i córeczki). Ja z córcią jemy kaszę z maślanką, mlekiem zsiadłym albo kefirem, mój mąż preferuje polaną sosem czosnkowym. Także dodatki wedle uznania. Tak czy siak tak przygotowana kasza jest: pyszna, sycąca, niskokaloryczna i tania :)
Źródło: sekretydiety.blogspot.com
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane