Przed nami święta. Powoli zaczynamy zbierać przepisy, przypominać sobie jak zrobić mazurek... W święta wszystko musi byc na tip-top!
Przedstawiamy dziś kuchenne sztuczki, które warto znać. Przydaja się i to nie tylko od święta!
Wałkując kruche ciasto...
...umieść je między dwoma arkuszami folii do żywności. Nie bedzie się kleilo do wałka. Jesli natomiast ciasto jest bardzo dobrze schłodzone wystarczy podzielić je na kilka mniejszych porcjii i wylepić nimi formę tak zwyczajnie - palcami.
Aby ciasto drożdżowe...
...ładnie rosło, produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka warto wyjąć z lodówki wcześniej. Jesli jajka bedą prosto z lodówki, ciasto może nie wyrosnąc tak jakbyśmy tego chciały. Inną przyczyną słabego rośniecia ciasta jest jego przesłodzenie. Lubisz przesłodzone baby? Lepiej polukrować je obficie.
Białka przeznaczone na pianę...
...nie powinny byc bardzo zimne. Ubijajmy je ze szczyptą soli na chwilę przed dodaniem do ciasta. W przeciwnym razie moga podejśc wodą.
Jesli popękał ci sernik...
...nie załamuj się! Powstałe szczeliny pokryj śmietaną ubitą z cukrem i wstaw ciasto na 10 minut do piekarnika.
Sernik z owocami...
...może mieć problemy z wyrośnięciem. Warto wtedy dodać do masy łyżeczkę proszku do pieczenia. Jego zmak będzie niewyczuwalny w cieście jeśli wymieszamy go z niewielka ilością śmietany lub jogurtu.
Baby i serniki..
...wyjmujemy z formy dopiero gdy są całkowicie wystygnięte. Jeśli spróbujesz zrobić to wcześniej dno ciasta może nie odkleić sie of formy, babka opadnie lub zrobi się zakalec. Polecamy więc cierpliwość.
Czy wiesz, że?
Ciemne rodzynki są zdrowsze od jasnych! Czerwone suszone winogrona zawierają antocyjan (barwnik) chroniący przed wolnymi rodnikami. Jeśli dodajemu rodzynki do wypieków obtaczajmy je w mące przed dodaniem do ciasta, nie opadna na dno.