Indyk z makaronem to doskonałe, proste i pyszne danie, które robi się w kilka minut, a do tego jest FIT. Jeśli więc jesteś na diecie, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pomysł na indyka z makaronem, warzywami, parmezanem i garścią zdrowych tłuszczy.
Składniki :
- Indyk – 150g
- Makaron pełnoziarnisty – 100 g
- Papryka lub pomidor – 90 g
- Ser parmezan – 15 g
- Natka pietruszki
- Pestki dyni 15 g
- Orzechy włoskie 15 g
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Rudola bądź inny rodzaj sałaty
Wykonanie:
Indyka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Najlepiej przyprawić go chilli, ziołami prowansalskimi, pieprzem i przyprawą do grosa albo do kurczaka. Mięso możemy przyprawić właściwie według własnego smaku. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę lub pomidora siekamy w kostkę. Po ugotowaniu makaronu wsypujemy go do głębokiego talerza następnie dekorujemy sałatą i papryką. Potem dodajemy pestki dyni i orzechy. Na koniec dajemy ciepłego indyka prosto z patelni i posypujemy startym parmezanem. Dzięki czemu ser fajnie rozpuści się na indyku.
Całość możemy wymieszać i gotowe!
Ten przepis polecany jest przez Ekipę Zrzućbrzuch, po wiecej takich super przepisów zapraszamy na bloga Zrzuć Brzuch.
Dlaczego warto dodawać do dań pestki z dynki i orzechy włoskie?
Pestki z dyni - zawierają roślinne sterole i stanole (beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol, kampesterol, stigmasterol i kampestanol) niezbędne dla prawidłowej regulacji poziomu cholesterolu. Poza tym pestki z dyni usuwają pasożyty z organizmu. Pestki z dyni zaweirają także witaminy z grupy B, wit. A, C, K oraz luteinę.
Orzechy włoskie - pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Orzechy włoskie zawierają dużo witamin które chronią układ krążenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Oprócz tego orzechy włoskie zmniejszają nadpotliwość, poprawiają wygląd cery, leczą żylaki i hemoroidy.
- Indyk – 150g
- Makaron pełnoziarnisty – 100 g
- Papryka lub pomidor – 90 g
- Ser parmezan – 15 g
- Natka pietruszki
- Pestki dyni 15 g
- Orzechy włoskie 15 g
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Rudola bądź inny rodzaj sałaty
Wykonanie:
Indyka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Najlepiej przyprawić go chilli, ziołami prowansalskimi, pieprzem i przyprawą do grosa albo do kurczaka. Mięso możemy przyprawić właściwie według własnego smaku. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę lub pomidora siekamy w kostkę. Po ugotowaniu makaronu wsypujemy go do głębokiego talerza następnie dekorujemy sałatą i papryką. Potem dodajemy pestki dyni i orzechy. Na koniec dajemy ciepłego indyka prosto z patelni i posypujemy startym parmezanem. Dzięki czemu ser fajnie rozpuści się na indyku.
Całość możemy wymieszać i gotowe!
Ten przepis polecany jest przez Ekipę Zrzućbrzuch, po wiecej takich super przepisów zapraszamy na bloga Zrzuć Brzuch.
Dlaczego warto dodawać do dań pestki z dynki i orzechy włoskie?
Pestki z dyni - zawierają roślinne sterole i stanole (beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol, kampesterol, stigmasterol i kampestanol) niezbędne dla prawidłowej regulacji poziomu cholesterolu. Poza tym pestki z dyni usuwają pasożyty z organizmu. Pestki z dyni zaweirają także witaminy z grupy B, wit. A, C, K oraz luteinę.
Orzechy włoskie - pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Orzechy włoskie zawierają dużo witamin które chronią układ krążenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Oprócz tego orzechy włoskie zmniejszają nadpotliwość, poprawiają wygląd cery, leczą żylaki i hemoroidy.