Sezon truskawkowy niebawem sie skończy! Jedzmy więc truskaweczki, bo za chwile ich nie bedzie.
Dzisiaj gratka dla prawdziwych łasuchów! Obłednie pyszny serniczek z galaretką. Bez glutenu! Bez cukru! Można więc go wsuwać niemal bezkarnie ;)
Ten sernik przygotowała dla was Patrycja Michalis autorka bloga Pat-Dream, autorka e-booków z obłędnie pysznymi przepisami wegańskimi i wegetariańskimi - BEZ CUKRU i BEZ GLUTENU. Jeśli więc jesteś na diecie i nie masz już pomysłów na pyszne dania, codziennie odmawiasz sobie słodyczy, bo cukier to twój wróg koniecznie zajrzyj do Patrycji!
A tymczasem przepis na sernik.
Dzisiaj gratka dla prawdziwych łasuchów! Obłednie pyszny serniczek z galaretką. Bez glutenu! Bez cukru! Można więc go wsuwać niemal bezkarnie ;)
Ten sernik przygotowała dla was Patrycja Michalis autorka bloga Pat-Dream, autorka e-booków z obłędnie pysznymi przepisami wegańskimi i wegetariańskimi - BEZ CUKRU i BEZ GLUTENU. Jeśli więc jesteś na diecie i nie masz już pomysłów na pyszne dania, codziennie odmawiasz sobie słodyczy, bo cukier to twój wróg koniecznie zajrzyj do Patrycji!
A tymczasem przepis na sernik.
Składniki
Sernik:
- 250g twarogu półtłustego
- 2 kurze jajka ( M )
- waniliowy budyń bez dodatku cukru
- 1g naturalnej wanilii ( lub aromatu waniliowego )
- 50g ksylitolu ( lub 20g słodzika )
Dodatki:
- 200g małych truskawek
- truskawkowa galaretka bez dodatku cukru ( u mnie wegańska )
Potrzebujemy:
- foremkę o średnicy 16cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania
Sernik:
- rozgrzać piekarnik do 180oC
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- żółtka, budyń, wanilię, ser, ksylitol zmiksować ze sobą
- obie masy połączyć łopatką
- masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki
- piec 45 minut w 180 oC.
Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Galaretka:
- truskawki umyć, obrać z szypułek i rozkroić na pół i ułożyć na ciasto
- galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, jak galaretką się rozpuści dodać 250ml zimnej wody
- odstawić galaretkę aż zacznie tężeć
- galaretkę lekko wymieszać i łyżką nałożyć na truskawki
- ciasto z galaretką schować do lodówki i poczekać do całkowitego stężenia.
!! Galaretki NIE lać gdy jest płynna bo cała wchłonie się w ciasto, albo wypłynie po za foremkę !!!
Notka autorska:
Patrycja Michalis
Marzycielka o dalekich podróżach. Pasjonatka zdrowego stylu życia z wiedzą o Technologi Żywienia. Twórczyni ebook'ów z przepisami: wegańskimi, bez cukru i bez glutenu, redaktor naczelny magazynu: Bezbolesne Usuwanie Cukru z diety. Jej sentencja życiowa to Follow you dream, ponieważ marzenia się nie spełniają, marzenia się spełnia.