Dzisiaj jest: 18.8.2018, imieniny: Bogusława, Bronisława, Ilony

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Dodano: rok temu Czytane: 1388 Autor:

Smakiem i aromatem dorównują grzybom leśnym. Są jedynym poza pieczarką świeżym grzybem dostępnym także zimą.

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Boczniaki rosną dziko głównie na pniach drzew liściastych, owocują jesienią, a także podczas łagodnej zimy. Boczniaki właśnie teraz można kupić w niektórych dużych sklepach i na straganach.
 

Na co zwrócić uwagę wybierając boczniaki?


Jeśli wybieramy się do sklepu lub na targ w celu kupienia boczniaków warto wcześniej dowiedzieć się jak wybrać najlepsze okazy, które będą nam smakowały.
Dojrzałe boczniaki mogą mieć różną wielkość kapelusza (od 5 do 13 cm.). Najlepsze są boczniaki o suchych, gładkich kapeluszach w kolorach szarobrązowych lub szarobłękitnych.
Niektórym się wydaje, że im większy boczniak tym lepszy. Niestety nie do końca jest to prawda. Na logikę biorąc im większy grzyb tym dłużej musiał rosnąć, a im dłużej rośnie tym jest starszy. Jeśli kupujesz dla przykładu owoce w sklepie to wolisz wybierać świeże czy takie, które leżą już kilka dni na półce? 

 

Co jeszcze warto wiedzieć kupując boczniaki?

Na wygląd i stan kapelusza.

Nie należy kupować boczniaków, które mają kapelusze pofałdowane lub wyglądające jak lejek. Boczniaki, które mają puste trzony są przejrzałe, po ugotowaniu będą łykowate i włókniste. Jeśli kupujemy boczniaki w sklepie zapakowanie w folię zwracajmy uwagę czy nie są nadmiernie zawilgocone, zaczerwienione, pokryte plamami lub pleśnią. Chociaż boczniaki w marketach sprzedawane są na tackach na których powinny być naklejone etykiety, to nigdy nie wiemy w jaki sposób były przechowywane. 

Jeśli już mowa o supermarkecie to w sklepach można kupić boczniaki marynowane w słoiczkach. Czy warto spróbować? Na pewno warto! Boczniaki doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań, urozmaicą każdy obiad.
Musimy pamiętać tylko o tym, że boczniaki to grzyby, a grzyby są ciężkostrawne więc nie jedzmy ich raczej na kolację! Boczniaków nie można tez dawać małym dzieciom (do lat 6).

 

Jak przygotowywać boczniaki?


Boczniaki można smażyć, gotować, suszyć, dusić.

Z boczniaków można zrobić sos do ziemniaków lub kaszy. 
Boczniaki można ugotować, a gdy wystygną pokroić i dodać do kapusty, albo zrobić z nich farsz do krokietów czy pierogów. 
Boczniaki można samemu marynować.

Przepis na boczniaki marynowane:

- 1 kg boczniaków  

Zalewa:

- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 2 szklanki wody 
- 1 łyżeczka soli, 
- 3 łyżki cukru, 
- 10 ziaren pieprzu, 
- 5 ziaren ziela angielskiego, 
- 1 łyżeczka gorczycy, 
- 3 liście laurowe 

Boczniaki należy najpierw obgotować w osolonej wodzie (10 minut), odsączyć i poukładać w słoiczki. Z pozostałych składników zrobić zalewę - wlać ocet i wodę do garnuszka, dodać cukier, sól, pieprz, ziele, gorczycę i liście laurowe. Zalewę zagotować. Przestudzić. Zalać grzybki. Słoiczki najlepiej pasteryzować około 10-15 minut.

 

Boczniaki - ciekawostki


Boczniaki zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. 
Boczniaki zostały dokładnie przebadane przez słowackich naukowców i ci, odkryli, że beta-glukan znajdujący się w boczniakach ma właściwości poprawiające odporność i zwalczający niektóre nowotwory.
Japońscy naukowcy natomiast odkryli, że boczniaki zawierają substancje, które mogą spowolnić procesy starzenia.

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Komentarze (Ilość: 2)
Rosnąco Standardowy
  • Leśne
    2017-11-03 13:36:46 Zgłoś
    Moim skromnym zdaniem boczniaki z lasu lepiej smakują niż te hodowlane. Mają ciemniejszy kapelusz, ale przede wszystkim bardziej intensywny smak. W zeszłym roku udało mi się nazbierać kilogram w grudniu. Na filmiku zobaczycie całą akcję zbierania zimowych boczniaków: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo&t=3s
  • Jestem pod wrażeniem!
    2017-11-03 15:55:47 Zgłoś
    Wooow! Jestem pod wrażeniem! A czemu zbierasz te boczniaki jak jest ciemno? :)
Polecane