Dzisiaj jest: 23.11.2024, imieniny: Adeli, Felicyty, Klemensa

Sos a'la bolognese z czerwonej soczewicy

Dodano: 6 lat temu Czytane: 7977 Autor:

Przepis na sos, który zachwyci wegetarian i nie tylko...

Sos a'la bolognese z czerwonej soczewicy
Warzywa strączkowe to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw. Są bogatym źródłe białka, błonnika, wspomagają leczenie chorób serca. Dlaczego więc tak mało jemy strączkowych? Niektórzy twierdzą, że to dlatego że nie umiemy ich przygotowywać, tak by były smaczne. Może coś w tym jest! Dziś przepis na sos z soczewicy Autorki dietetycznego bloga, która ze strączkowymi jest zaprzyjaźniona juz od dawna!

Warzywa strączkowe odkryłam na nowo jakieś dwa lata temu. Kiedyś, gdy słyszłam, że mama robi pierogi z soczewicą, albo gdy wiedziałam że na obiad fasolka szparagowa momentalnie przestawałam być głodna. Nie wiem co mną kierowało, że jadłam wszystko byle nie strączkowe. Dziś mam zupełnie inne podejście do diety, do żywienia. Być może jest to spowodowane dietą, na którą przeszłam dwa lata temu, a może po prostu mój organizm zaczyna domagać się tego czego mu najbardziej brakuje.

Warzywa strączkowe mają bardzo dużo wartości odżywczych. To prawda, że trzeba umieć przyrządzić dania ze strączkowymi, aby smakowały, ale warto też zdać sobie sprawę z tego, że nasz organizm potrzebuje strączowych!

Warzywa strączkowe są zdrowym zamiennikiem mięsa. 

Właściwości warzyw strączkowych:

- mają niski indeks glikemiczny
- zawierają witaminy A,C, oraz witaminy z grupy B
- są bogate w kwas foliowy, żelazo, cynk, potas, fosfor, wapń
- mają niską zawartość sodu
- zawierają dużo białka
- zawierają dużo błonnika pokarmowego

Dzięki tak dużej zawartości błonnika pokarmowego po zjedzeniu posiłku, w którym są warzywa strączkowe uczucie sytości towarzyszy nam na dłużej. Błonnik usprawnia pracę jelit i obniża poziom cukru we krwi.

 

Przepis na sos a'la bolognese z czerwnej soczewicy:

Składniki:

150 g soczewicy czerwonej
jedna duża marchew
1 szalotka
ząbek czosnku
250 ml bulionu
150 ml passaty pomidorowej
bazylia suszona do smaku
sól do smaku

Soczewicę i marchew myjemy. Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy pokrojoną cebulkę, czosnek oraz marchew. Dodać soczewicę i zamieszać. Po chwili dolewamy bulion warzywny, passate, zioła. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 15 min, aż soczewica będzie miękka. Tak przygotowany sos podajemy z ulubionym makaronem.

Przygotuj ten sos w Thermomix
1) Soczewicę dokładnie przepłucz pod zimną wodą. Marchew obierz i podziel na 2 cm kawałki. Oczyść cebulę i przekrój na pół. Oczyść czosnek. Łyżeczkę pasty bulionu warzywnego rozpuść w 250ml wody.
2) Do naczynia miksującego wrzuć czosnek, cebulę i marchew. (5 sek. | obroty 5). Otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć rozdrobnione warzywa ze ścianek naczynia. Dodaj 2-3 łyżki oleju. (3 min. | 120 stopni C | obroty 2). Dodajemy bulion , passatę pomidorową, bazylię i soczewicę czerwoną. Na pokrywie zamiast miarki kładziemy koszyczek. Gotujemy (15 minut | temp. 90 stopni C | obroty wsteczne). Gotowy sos przyprawiamy solą do smaku. Podajemy na ciepło z ugotowanym  makaronem.

enlightened Sprawdź inne nasze przepisy
Źródło: https://sekretydiety.blogspot.com/
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Komentarze (Ilość: 3)
Malejąco Wątki
  • :/
    2019-03-13 22:58:17 Zgłoś
    Ja nie pierdzę wcale, bo nie jem strączkowych. Ale jak tak z mężem pod kołdrą się leży a się najadło takich to wytrzyma to taki co lubi tylko chyba ...
  • :D
    2019-02-13 08:39:57 Zgłoś
    efekt siarki w tych warzywach :) Ale ja i tak je lubię i z nich nie zrezygnuję. A pierdzimy tak czy inaczej :) Przynajmniej kilkanaście razy dziennie :) Jak powtarza moja babcia : Gdyby nie ten dech - to by człowiek zdechł
  • Pierdzioszek
    2019-02-09 10:29:56 Zgłoś
    Po strączkowych się nie trzyma gazów
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***