20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa. Jest to dobra okazja, żeby zastanowić się, czy musimy spożywać mięso w tak dużych ilościach jak obecnie. Czy powinniśmy je spożywać każdego dnia? Zdecydowanie nie. Nie namawiamy Was do całkowitej rezygnacji z mięsnych dań, ale fajnie by było ograniczyć jego spożycie. W Polsce w bardzo wielu gospodarstwach domowych spożywa się mięso codziennie. Ograniczenie ilości spożywanego mięsa wpłynie pozytywnie zarówno na Wasze zdrowie jak i całą naszą planetę. Chcesz coś zmienić ? Zacznij od siebie !
By przekonać Was trochę do dań bezmięsnych podrzucamy wam 3 przepisy na dania bez grama mięsa, które przygotował dla was Wojtek. Wojtek jest mistrzem w przygotowywaniu zdrowych posiłków, które dodadzą mnóstwo energii i jednocześnie pomogą utrzymać sylwetkę w świetnej formie. Czy Wojtek przekona was do częstszego spożywania bezmięsnych posiłków?
Łapcie dwa pyszne przepisy na burgery bez mięsa oraz makaron z warzywami oraz fetą i koniecznie dajcie znać jak wam smakowało!
By przekonać Was trochę do dań bezmięsnych podrzucamy wam 3 przepisy na dania bez grama mięsa, które przygotował dla was Wojtek. Wojtek jest mistrzem w przygotowywaniu zdrowych posiłków, które dodadzą mnóstwo energii i jednocześnie pomogą utrzymać sylwetkę w świetnej formie. Czy Wojtek przekona was do częstszego spożywania bezmięsnych posiłków?
Łapcie dwa pyszne przepisy na burgery bez mięsa oraz makaron z warzywami oraz fetą i koniecznie dajcie znać jak wam smakowało!
Burgery marchewkowe i burgery buraczkowe
Burger Marchewkowy
Składniki :
Bułka pełnoziarnista 60 g
Marchew 80 g
0,3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Ziarna sezamu 10 g
Sałata (2 liście)
Cebula 30 g
Pomidor 60 g
Oliwa z oliwek 5 g
Pieprz, kolendra do smaku
Przygotowanie :
Marchewkę obrać, umyć, zatrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kaszę wymieszać z marchewką, cebulą, sezamem, oliwą i ziołami. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Formować burgery i umieścić je na papierze do pieczenia. Piec 30 minut. Po upływie 15 minut burgery można przekręcić na drugą stronę.
Burger z buraka
Składniki :
Bułka pełnoziarnista 60 g
Burak 100 g
0,3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Ziarna sezamu 10 g
Sałata 10 g
Cebula 30 g
Pomidor 60 g
Ogórek kiszony 30 g
Oliwa z oliwek 5 g
Pieprz, kolendra do smaku
Przygotowanie :
Buraka obrać, umyć, zatrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kaszę wymieszać z burakiem, cebulą, sezamem, oliwą i ziołami. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Formować burgery i umieszczać je na papierze do pieczenia. Piec 30 minut. Po upływie 15 minut burgery można przekręcić na 2 stronę.
Vege makaron z warzywami i fetą
Składniki:
Makaron pełnoziarnisty 100g
Oliwa z oliwek 23g
Pomidory suszone 55g
Ser feta 55g
Mieszanka warzyw włoska 250g
czosnek 11g
bazylia, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwą i chwilę podsmaż przeciśnięty czosnek. Dodaj na patelnie warzywa i duś do miękkości, pod koniec dodaj suszone pomidory. Makaron podawaj z warzywami, dopraw ziołami i pokrusz na górę fetę.
Przepisy są bardzo pyszne zachęcamy Was do wypróbowania i zrezygnowania z mięsa chociaż raz na jakiś czas. Jeżeli przepisy przypadną Wam do gustu to postaramy się publikować częściej bezmięsne smakołyki. Szczególnie polecamy Wam wypróbować buraczanego burgera, ponieważ jest naprawdę pyszny.
Spodobały ci się przepisy Wojtka?
Masz ochotę na więcej?
W takim razie zachęcamy do zajrzenia do jednego z jego ebooków
Przepisy są bardzo pyszne zachęcamy Was do wypróbowania i zrezygnowania z mięsa chociaż raz na jakiś czas. Jeżeli przepisy przypadną Wam do gustu to postaramy się publikować częściej bezmięsne smakołyki. Szczególnie polecamy Wam wypróbować buraczanego burgera, ponieważ jest naprawdę pyszny.
Spodobały ci się przepisy Wojtka?
Masz ochotę na więcej?
W takim razie zachęcamy do zajrzenia do jednego z jego ebooków