Dzisiaj jest: 29.3.2024, imieniny: Marka, Wiktoryny, Zenona

Sałatka z kuskusem

Dodano: rok temu Czytane: 1655 Autor:

Pyszna i tak prosta w przygotowaniu sałatka jest idealna na drugie śniadanie do pracy, niezapowiedzianą wizytę gości czy kolację.

Sałatka z kuskusem
Kuskus – w krajach północnej Afryki uważany jest za symbol bogactwa, a w Polsce wciąż pomijany i niedoceniany. Pomimo tego, że w polskich marketach można kupić jego kilka rodzajów, a przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka minut, wciąż tak rzadko go jemy. Są tacy, którzy kuskus nazywają kaszą, a inni makaronem. Trudno go jednoznacznie zaklasyfikować do jednej kategorii. Najważniejsze, by włączyć go do swojej diety i czerpać garściami z jego zdrowych właściwości.
 

Kuskus – dlaczego warto go jeść?


Kuskus zaliczany jest do zbóż, dlatego zawiera spore ilości białka, w zasadzie najwięcej ze wszystkich kasz. Nie zawiera cholesterolu, a i tłuszczu jest w nim bardzo niewiele. Stąd też kuskus powinien być doceniony przede wszystkim przez te osoby, które dbają o swoją zdrową, zbilansowaną dietę oraz potrzebują sycących posiłków.

Kuskus to także bogactwo witamin i minerałów: żelaza, wapnia, sodu, fosforu i wielu witamin z grupy B. Warto też zwrócić uwagę na to, że zawiera on błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit.

Do niewątpliwych zalet kuskusu można zaliczyć to, że jest on lekkostrawny, dlatego polecany jest szczególnie kobietom w ciąży i osobom starszym. Kuskus nie obciąża żołądka, dlatego powinny go również polubić dzieci.

Kuskus korzystnie działa na pracę mózgu oraz całego układu nerwowego. Jeśli zatem do tej pory nie zaprzyjaźniłeś się z nim, to warto nadrobić te zaległości. Może właśnie dzięki naszemu przepisowi na pyszną i szybką sałatkę?

 

Sałatka z kuskusem – przepis


Składniki:
  • Jeden woreczek kaszy kuskus, czyli około 100 gram
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Mała puszka groszku konserwowego
  • 1 cebula szalotka
  • 6 małych pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • Łyżka śmietany 18%
  • Łyżka majonezu
  • Sól, pieprz, koperek
 
Wykonanie sałatki:
Kuskus przyrządzam według wskazówek producenta: wsypuję go do miski, dodaje łyżkę bulionu warzywnego i zalewam gorącą wodą około pół centymetra wyżej, niż wysokość kuskusa. Całość mieszam od czasu do czasu.

W tym czasie siekam pieczarki i cebulkę w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju, dodając do smaku sól i pieprz.

Jajka gotuje na twardo, studzę, obieram i siekam w drobną kostkę.

Teraz mieszam wszystkie składniki: kaszę, jajka, odsączony z zalewy groszek konserwowy, cebulkę z pieczarkami i ogórki kiszone pokrojone w kostkę.

Na koniec dodaję śmietanę, majonez i suszony koperek do smaku. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Smacznego!


Zdjecie
Źródło: abczdrowie.pl
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***