Dzisiaj jest: 20.4.2018, imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha

5 przepisów na majonez smakowy!

Dodano: 4 miesiące temu Czytane: 589 Autor:

Pięć fantastycznych przepisów na majonez! Ziołowy, Hot, czosnkowy, a może curry? Wybierz swój smak!

5 przepisów na majonez smakowy!

W ostatnim artykule podaliśmy wam super przepis na majonez, który można zrobić w 60 sekund. Dziś kontynuacja i pięć super przepisów na majonez smakowy! Pasuje do sałatek, kanapek, wędlin, mięs! Banalny w przygotowaniu, cudowny w smaku!

Majonez zrobimy szybko jeśli będziemy mieć pomocnika - Termomix!

Zasada przygotowania każdego z podanych przepisów jest taka sama. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki poza olejem, nakładamy motylek i ucieramy 1 minuta/obroty 4. Podczas ucierania wlewamy olej, najlepiej bezpośrednio na pokrywę i urządzenie samo będzie sobie dozować proporcje.

 

Majonez curry


 

2 duże żółtka jaja

1/2 łyżeczki soli 

2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżki stołowe soku z limonki

1/2 łyżeczki zmielonego kminku

1/2 łyżeczki zmielonego curry w proszku

1 1/2 kubki oleju roślinnego dobrze schłodzonego


 

Majonez ziołowy


 

2 duże żółtka jaj

1/2 łyżeczki soli 

2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki stołowe soku z cytryny

3/4 szklanki oleju roślinnego dobrze schłodzonego

3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrze schłodzonej

1/4 szklanki posiekanych ulubionych ziół np. szczypiorku, koperku, pietruszki i estragonu


 

Majonez w wersji HOT

 

2 duże żółtka jaj

1/4 łyżeczki soli 

1 łyżka Sambal Oelek 

2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżki stołowe soku z cytryny

1 1/2 kubka oleju roślinnego mocno schłodzonego


 

Majonez ze szczypiorkiem i limonką

 

2 duże żółtka jaj

1/2 łyżeczki soli 

2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżki stołowe soku z limonki

1 1/2 kubki oleju roślinnego mocno schłodzonego

2 łyżki stołowe cienko pokrojonej cebuli


 

Majonez miso


 

2 duże żółtka jaj

1/2 łyżeczki soli 

2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody

1 łyżeczka musztardy Dijon

3 łyżki białej pasty miso

1 łyżka cukru

2 łyżki stołowe octu winnego

1 1/2 kubki oleju roślinnego mocno schłodzonego



Który przepis najbardziej przypadł wam do gustu?

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.