W ostatnim artykule podaliśmy wam super przepis na majonez, który można zrobić w 60 sekund. Dziś kontynuacja i pięć super przepisów na majonez smakowy! Pasuje do sałatek, kanapek, wędlin, mięs! Banalny w przygotowaniu, cudowny w smaku!
Majonez zrobimy szybko jeśli będziemy mieć pomocnika - Termomix!
Zasada przygotowania każdego z podanych przepisów jest taka sama. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki poza olejem, nakładamy motylek i ucieramy 1 minuta/obroty 4. Podczas ucierania wlewamy olej, najlepiej bezpośrednio na pokrywę i urządzenie samo będzie sobie dozować proporcje.
Majonez curry
2 duże żółtka jaja
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki stołowe soku z limonki
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 łyżeczki zmielonego curry w proszku
1 1/2 kubki oleju roślinnego dobrze schłodzonego
Majonez ziołowy
2 duże żółtka jaj
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki stołowe soku z cytryny
3/4 szklanki oleju roślinnego dobrze schłodzonego
3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrze schłodzonej
1/4 szklanki posiekanych ulubionych ziół np. szczypiorku, koperku, pietruszki i estragonu
Majonez w wersji HOT
2 duże żółtka jaj
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka Sambal Oelek
2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki stołowe soku z cytryny
1 1/2 kubka oleju roślinnego mocno schłodzonego
Majonez ze szczypiorkiem i limonką
2 duże żółtka jaj
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki stołowe soku z limonki
1 1/2 kubki oleju roślinnego mocno schłodzonego
2 łyżki stołowe cienko pokrojonej cebuli
Majonez miso
2 duże żółtka jaj
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżki białej pasty miso
1 łyżka cukru
2 łyżki stołowe octu winnego
1 1/2 kubki oleju roślinnego mocno schłodzonego
Który przepis najbardziej przypadł wam do gustu?